top of page

Ville Eskelinen hyökkäyksen koordinaattoriksi!

Porvoon Butchersin kartoitus Kristian Lindin korvaajaksi hyökkäyksen koordinointiin on päättynyt. OC-valinta osui kotimaiseen ja erittäin mielenkiintoiseen vaihtoehtoon nimeltä Ville Eskelinen, joka toimi viime vuonna Vantaan Taftin hyökkäyksen koordinaattorina 1-divisioonassa. Eskelinen omaa pitkän ja menestyksekkäänkin koordinointikokemuksen divareissa.

Lähtojään helsinkiläinen ja hiljattain vantaalaistunut Ville Eskelinen on 42-vuotias yrittäjä ja koulutukseltaan insinööri. Jenkkifutiksen pariin Eskelinen päätyi hyvin tyypillisellä tavalla ystävänsä kautta. Oma peliura alkoi Wolverinesista syksyllä v.2000. Wolvojen edustusjoukkueessa Eskelinen pelasi kaudet 2001-2003 laitahyökkääjänä, sekä ensimmäisenä pelivuotenaan U21-joukkueessa, jossa voitti heti Suomen mestaruuden.

Muutaman vuoden pelaamisen jälkeen Eskelinen piti hetken taukoa jenkkifutiksesta, mutta palasi takaisin lajin pariin kaudelle 2007 Vantaan Taftiin. Taftissa hän toimi pelaajana, pelaajavalmentajana ja valmentajana kauteen 2015 saakka. Näiden vuosien parhaimpina saavutuksina olivat 2-divisioonan voitto (Rautamalja) sekä 1-divisioonan mestaruus, eli Spagettimaljan voitto kaksi kertaa. Vuosina 2014 ja 2015 Ville oli mukana myös U17-maajoukkueessa laitahyökkääjien (WR) pelipaikkavalmentajana.

 

 

 

 

Kaudeksi 2017 Eskelinen siirtyi Kuopio Steelersiin etävalmentajaksi. Tuon kauden päätteeksi Steelers voitti 1-divisioonan mestaruuden ja nousi Vaahteraliigaan. Lajin luonteen vuoksi laadukkaasti valmennetussa jenkkifutisjoukkueessa löytyy useita valmentajia, joilla kaikilla on joukkueen toiminnassa oma roolinsa. Etävalmentajana voi toimia esim. todella tärkeässä roolissa vastustajien analysoinnissa esim. videoiden kautta. Eskelinen kertoo osallistuneensa toimintaan myös paikan päällä Steelersin leireillä sekä peleihin tarjoamalla näkemyksiään ”piippuhyllyltä” eli katsomosta sivurajalle.

Steelersin organisaatiosta matka jatkui Hyvinkäälle Falconsiin, jossa Eskelinen oli J-P Kuusiston valmennustiimissä hyökkäyksen koordinaattorina. Kaudelle 2020 tapahtui paluu Vantaalle ja takaisin Taftin hyökkäyksen koordinaattoriksi. Seuraavana kautena (2021) Taft voitti Rautamaljan ja nousi1 -divisioonaan. Kaksi viimeisintä kautta onkin nyt kulunut Vantaalla 1-divarin koordinaattorina.

Jenkkifutiksessa hyökkäyksen koordinaattori käytännössä vastaa joukkueen hyökkäyksen suunnittelusta, sekä toteutuksesta yhdessä hyökkäyksen apuvalmentajien kanssa. Hän laatii hyökkäyksen pelikirjan ja toteuttaa sitä yhdessä, tiiviissä vuorovaikutuksessa pelaajien kanssa. Otteluissa hyökkäyksen koordinaattori usein toimii myös pelien kutsujana, joten hänellä on yritysten välillä vain 40 sekuntia aikaa päättää seuraava siirto. Tuossa ajassa on mietittävä monta asiaa, kuten missä kohtaa kenttää ollaan, monesko yritys ja kuinka paljon edettävää uusiin yrityksiin tai maaliin. Samalla pitäisi pystyä ennakoimaan, mitä puolustus tekee.

Nyt Ville Eskelinen tekee paluun Vaahteraliigaan ja aivan sen huipulle. Siitä miten Eskelinen päätyi yhteen Vaahteraliigahistorian menestyneimmistä seuroista, mies kertoo näin:

- Kauden 2023 jälkeen takki tuntui olevan aika lailla tyhjä ja olinkin jo päättänyt pitää lajin aktiivitoiminnasta välivuoden. Tähän ajatukseen tuli kuitenkin särö aivan vuoden loppupuolella, kun Niko (Nousiainen) kertoi Butchersin valmennuksen kiinnostuneen meikäläisestä ja jakoi Lassen (Voipio) yhteystiedot minulle. Sovimme Lassen kanssa puhelinpalaverin ja ensikertaa jutellessa kuluikin rattoisasti lähemmäs tunti. Keskustelun edetessä tuntui, että kemiamme kohtasivat ja sovimmekin vierailun Butchersin treeneihin. Keskusteltuani treeneissä valmennusryhmän kanssa, oli helppo todeta, että näkemyksemme erityisesti hyökkäyksestä osui todella hyvin yksiin ja "puhuimme samaa kieltä" heti alusta lähtien. Valmennus Porvoossa on laadukasta ja pelkästään sellaiseen porukkaan olisi helppo lähteä mukaan, mutta sen lisäksi on todettava, että onhan tämän joukkueen hyökkäyksessä aivan hävyttömästi potentiaalia ja tulivoimaa – se ei tainnut jäädä kenellekään lajia seuranneelle viime kaudella epäselväksi. Nämä seikat saivat minut puoltamaan päätökseni tauosta ja liittymään Butchersiin.

- Olen seurannut Vaahteraliigaa ja pysytellyt kartalla kotimaisen jenkkifutiksen suhteen yleisesti ottaen, riippumatta mitä sarjatasoa edustamani joukkue on pelannut. Vaikka jokainen joukkue kehittyy jatkuvasti, ja osassa joukkueita tapahtunut suurempiakin muutoksia talven aikana, niin jonkinlainen käsitys tulevan kesän vastustajien DNA:sta on olemassa.

Seuran hallituksen lisäksi, päävalmentaja Lasse Voipio on Villen mukaantulosta erittäin mielissään. -Pitkä etsintä päättyi lopulta parhaaseen mahdolliseen tulokseen, kun Ville saatiin kiinnitettyä hyökkäyksen koordinaattoriksi. Ei kovin usein tule vastaan tilannetta, missä henkilö on käytännössä Plug-And-Play uuteen ympäristöön, mutta näin tällä kertaa pääsi käymään. Ville edustaa juuri sellaista hyökkäyksellistä systeemiä, jota haluttiin Butchersiin rakentaa ja kun vielä kemiat toimii loistavasti valmennustiimin kesken, niin tässä on ainekset johonkin todella mahtavaan! Nyt päästään keskittymään täysin pelikirjojen sisään ajamiseen, sekä päästään tekemään lopulliset päätökset myös hyökkäyksen importtien suhteen, sanailee Voipio.

Butchers on aloittanut yksittäisten arkitreenien lisäksi vuoden alusta alkaen viikonloppuleirit. Leirejä pidetään koko talven ja kevään joka toinen lauantai. Eskelinen on jo nähty Uusimaa-Areenalla uuden joukkueensa mukana.  

- Arvostan saamaani mahdollisuutta, nyt on aika kääriä hihat ja lähteä rakentamaan tulevan kauden voittavaa joukkuetta edellisen menestyksekkään kauden päälle, päättää Ville Eskelinen.

Tervetuloa Butchers-perheen jäseneksi Ville!

Kuva: Laura Helminen
bottom of page