top of page

Luukas Eerolan upea palautusmaali sinetöi,

SUOMI EM-FINAALIIN!

(c) Jari Turunen

Suomen jenkkifutismaajoukkue taisteli lauantain EM-välierässä itselleen lopulta selkeän voiton Ruotsia vastaan loppunumeroin 33-14 (19-0).

Ottelu alkoi Suomen hyökätessä pelinrakentaja Miro Kadmiryn upeilla heitoilla edeten aina maaliin asti heti ensimmäisellä hyökkäysvuorolla. Ottelun alku jatkui Suomen hallinnassa ja kahdesta ensimmäisestä TD:stä vastasi Johannes Jauhiainen, mutta molemmissa lisäpisteyrityksissä epäonnistuttiin. Ensimmäinen oli potkuyritys, toinen lp-yritys missattiin pelaamalla. Suomen peli näytti kulkevan Ruotsia paremmin, joten vielä ennen puoliaikaa Butchersin TE Asko Mäntymäki löytyi täysin unohdettuna maalialueelta ja Suomen 3. touchdown näki päivänvalon. Tämän jälkeen Akseli Olinin lisäpisteyritys sisään ja tilanne jo 19-0. Epäonnisesti Suomi kuitenkin menetti 2. neljänneksen lopussa pallon oman maalialueen lähellä, jolloin Ruotsi pääsi vielä ennen puoliaikaa neljästi yrittämään maalintekoa, mutta hyvän puolustuksen ja rangaistusten myötä kulki lähinnä takapakkia. Puoliajalle lähdettiin siis Suomen johdossa 19-0.

Kolmas neljännes aloitettiin Ruotsin hyökkäysvuorolla, mutta puolustus hoiti tämänkin tyylikkäästi. Ruotsin oman pään 4. yrityksellä Suomen Jonis Heikkinen blokkasi ja vielä peitti alleen Ruotsin puntin, joten Suomi sai erinomaisen lähtötilanteen omalle hyökkäysvuorolleen. Tässä kohtaa tuli kuitenkin Suomen toinen rähmäys, jolla pallo menetettiin takaisin Ruotsille. Tästä ainoastaan 35 sekuntia ja Ruotsi onnistui tekemään ensimmäisen teedeensä näyttävästi juosten lähes puolesta kentästä maalialueelle asti. Lisäpiste haarukkaan ja tilanne 19-7. Ruotsin maalin jälkeen Suomen hyökkäys yskähteli ja kaksi vuoroa päättyi Mikko Seppäsen lentopotkuihin. Ruotsi vastaavasti sai hyökkäyspelinsä kulkemaan ja muutamien uusien yritysten jälkeen päätti hyvän draivinsa aina maaliin saakka. Lisäpisteyrityksen jälkeen tilanne jo kutkuttavasti 19-14, kun ottelussa oli aikaa jäljellä 11.08.

Kun 19 pisteen johto kaventui 5 pisteeseen, jännistyi tiivistyi ainakin katsomossa, kunnes välittömästi Ruotsin TD:n perään, maajoukkueen kuopus, Butchersin Luukas Eerola (s. 2005) koki tähtihetkensä. Ruotsi potkaisi maalinjälkeisen avauspotkunsa Eerolalle, joka viiletti pallon kanssa näyttävästi blokkeja lukien kentän reunaa pitkin huikean 90 jaardin palautusmaalin, katsomon ja joukkuekavereiden tuulettaessa villisti! Tuulennopealta Eerolalta tätä on nähty Vaahteraliigassa ja onneksemme sama onnistui nyt koko Suomen riemuksi todella tärkeässä paikassa! Lisäpiste haarukkaan ja tilanne hetkessä 26-14. Aikaa kuitenkin kellossa edelleen 10.50, joten Suomen puolustus sai jatkaa taisteluaan tosissaan yleisön kannustaessa voimakkaasti. Ruotsi ei edennyt riittävästi 3. yrityksellään, joten pallo ilmaan ja hyökkäysvuoro Suomelle.

Ajassa 8.22 tavoitteena oli varmasti juosta kellosta aikaa pois ja pitää hyökkäystä mahdollisimman pitkään kentällä. Tämä ei kuitenkaan heti onnistunut, vaan 3 juoksuyrityksellä ei uusiin edetty, joten näytti siltä, että Seppänen suorittaa 4. punttinsa. Pelikirjasta valittiin kuitenkin kikkapeli, jossa puntin sijaan Seppänen heittikin pallon Micky Kyeille, joka kiitti kopilla ja kirmasi Suomelle uudet yritykset ja näin hyökkäys pystyi jälleen kontrolloimaan kelloa. Tämän rohkean draivin päätteeksi Butchersin kasvatti Kyei vielä kaunisteli TD:llä ottelun loppulukemiksi 33-14. Ruotsi oli lyöty ja Suomen EM-finaalipaikka 22 vuoden tauon jälkeen saavutettu. Lokakuun vastustaja selviääkin virheellisen tiedon johdosta vasta tänä iltana 6.8., kun Itävalta ja Italia ottavat mittaa toisistaan.

Butchersin pelaajat onnistuivat omissa rooleissaan ja etenkin hyökkäyksen puolella, kun Suomen 5 maalista kolme porvoolaispelaajaa tekee maalin mieheen, niin hyvällä fiiliksellä lähdetään jatkamaan jännittävää Vaahteraliigakautta.